Mini hidroelektrane u Kraljevu, Crnoj Travi i Raškoj

Bez autora
May 03 2010

Kompanija "Tek enerdži” ima nameru da gradi male hidroelektrane u Kraljevu, Crnoj Travi i u Raškoj oblasti, za koje je već dobila sedam energetskih dozvola. Prvo će početi da grade dve hidroelektrane na reci Vlasini, u opštini Crna Trava, gde su naišli na razumevanje lokalne samouprave za dobijanje neophodne dokumentacije i one bi trebalo da budu spremne za gradnju za tri meseca. Izgradnja tih hidroelektrana će doprineti razvoju tog kraja, a očekuje se da će ta kompanija do kraja godine pustiti u rad makar jednu ili obe mini hidroelektrane na reci Vlasini, dok je izgradnja mini hidrocentrala u ostalim delovima zemlje planirana u toku sledeće godine...

Mini hidroelektrane u Kraljevu, Crnoj Travi i RaškojKompanija "Tek enerdži” ima nameru da gradi male hidroelektrane u Kraljevu, Crnoj Travi i u Raškoj oblasti, za koje je već dobila sedam energetskih dozvola, izjavio je danas Tanjugu vlasnik te kompanije Jovan Lazarević.

"Trenutno imamo sedam energetskih dozvola, koje nam je izdalo Ministarstvo energetike. Prvo ćemo početi da gradimo dve hidroelektrane na reci Vlasini, u opštini Crna Trava, gde smo naišli na razumevanje lokalne samouprave za dobijanje neophodne dokumentacije i one bi trebalo da budu spremne za gradnju za tri meseca,” rekao je Lazarević.

On ističe da će izgradnja tih hidroelektrana doprineti razvoju tog kraja, izražavajući očekivanje da će ta kompanija do kraja godine pustiti u rad makar jednu ili obe mini hidroelektrane na reci Vlasini, dok je izgradnja mini hidrocentrala u ostalim delovima zemlje planirana u toku sledeće godine. Lazarević je ocenio da u inostranstvu postoji „apetit” i novac za tu vrstu investicija u Srbiji, iako su, kako je istakao, birokratske procedure za taj posao u Srbiji još uvek komplikovane i moraju biti ubrzane na nivou lokalnih vlasti.

On je naveo da je osim svih neophodnih ispitavanja terena, koja su kompleksna i traju od 40 do 50 dana, potrebno ukupno oko šest do 12 meseci da bi počela gradnja mini hidroelektrana, mada, kako je rekao, te pripremne radnje mogu biti završene i za tri do četiri meseca.

Lazarević je ukazao da problem ne predstavlja dobijanje potrebnih dozvola na nivou resornog ministarstva, već na nivou lokalnih samouprava, gde bi trebalo da se znaju vremenski rokovi za dobijanje potrebnih papira.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik